top of page
keten_tohumu.jpg

Keten Tohumu

Latincesi: Linum usitatissimum

İngilizcesi: Flaxseed

Besin Değerleri - 100 gram için

Kalori:

Yağ:

Net Karbonhidrat:

Lif:

Şeker:

Protein:

565 kcal

35 gr

10 gr

25 gr

1.55 gr

20 gr

keten_tohumu_1.jpg

Keten tohumu lignan adı verilen fitoöstrojenler içerir. Bu fitoöstrojenler bir çok kanser türünün ve  tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Özellikle meme kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak (kolon) kanseri ve rahim kanserinde etkili olmuştur.

 

​Keten tohumunu mutlaka öğütmeniz ve öğüttükten sonra en geç yarım saat içinde tüketmeniz

gerekiyor. Öğütülmemiş keten tohumu mide ve bağırsak asitlerine ve sıvılarına karşı dirençlidir ve vücutta hiç bir işlem görmeden dışkı yoluyla dışarı atılır ve bir faydası olmaz. Öğüttükten yarım saat içinde tüketmeseniz içindeki lignanların etkisi de zayıflamaya başlar.

Keten tohumu ile ilgili onlarca bilimsel araştıma mevcut ve tüm bu araştırmalar keten tohumunun kansere karşı etkisini ispatlamışlardır. Bunlardan ikisinden alıntı yapacak olursak:

Keten tohumunda bulunan ana lignan secoisolariciresinol diglucoside (SDG) tir ve tohumdaki lignanların %95' ini oluştrurur. Geri kalan %5 lignanlar ise lariciresinol, pinoresinol ve matairesinoldür. SDG sindirim esnasında bağırsaklardaki bakteriler tarafından enterolactone, and enterodiol adı verilen "memeli" lignanlara dönüştürülürler. Bu lignanlar yapısal olarak vücudumuzda üretilen östrojene benzerler ve antioksidandırlar. Ayrıca zayıf östrojen özellikleri gösterirler. Öte yandan bunlar östrejen hormonu ile benzerliğinden dolayı antiöstrojenik özellikler gösterir ve kanserli hücrelerin östrojen reseptörlerine bağlanırlar. Bu bağlanma sonucunda kanserli hücrelerin büyüme ve yayılmasını engellemiş olurlar. (1)

Araştırmalarımız günlük 25 gram keten tohumu tüketmenin meme kanserinde kanserli hücrelerin yayılımını büyük oranda azalttığını, kanserli hücre ölümlerini arttırarak tümörleri küçülttüğünü ve c-erbB2 (HER2) proteini miktarını düşürdüğünü göstermektedir. Tümörlerin c-erbB2 (HER2) oranının azalmasınının ve kanserli hücrelerinin ölümlerinin artmasının tümörlerin türü, hastanın yaşı, kilosu, hormon durumu (pozitif ya da negatif) ile bir ilgisi olmadığı görülmüştür. Keten tohumunu bu etkilerinin direk olarak alınan miktarla ilişkisi ispatlanmıştır.(2)

Keten tohumu içerdiği lif sayesinde bağırsak florasını da besler ve sağlıklı olmasını sağlar. Bağırsak florası vücudumuzun en önemli parçasıdır. Onun sağlıklı olması tüm vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışması, daha az inflamasyon, daha az hastalık demektir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması demektir.

Özetlemek gerekirse, özellikle yukarıda belirttiğimiz kanser türlerinden birine yakalanmış biri iseniz  günde en az 25 gram öğütülmüş keten tohumu tüketmeye başlamanız kanserin yayılmasını durduracak ve hatta tümörlerin küçülmesine neden olacaktır.

Kaynaklar:

(1) The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review

Ana Calado, Pedro Miguel Neves, Teresa Santos and Paula Ravasco

(2) Dietary Flaxseed Alters Tumor Biological Markers in Postmenopausal Breast Cancer

Lilian U Thompson, Jian Min Chen, Tong Li, Kathrin Strasser-Weippl, Paul E Goss

Daha bir çok  keten tohumu araştırması mevcut. Bunlardan bir kaç tanesi burada:

- Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk
Elizabeth C. Lowcock, Michelle Cotterchio, Beatrice A. Boucher

- Flaxseed and its lignan and oil components: can they play a role in reducing the risk of and improving the treatment of breast cancer
Julie K. Mason and Lilian U. Thompson

- Flaxseed inhibits metastasis and decreases extracellular vascular endothelial growth factor in human breast cancer xenografts
Charlotta Dabrosin, Jianmin Chen, Linda Wang, Lilian U. Thompson

bottom of page